fbpx

Svenska

Skötselråd för svärdbärare

Xiphophorus hellerii

Svärdbärare är en klassiker i många sällskapsakvarier

Svärdbärare förekommer i gruppen med levandefödande tandkarpar eller också kallat levandefödare tillsammans med exempelvis Guppy, Molly och Platys.

Svärdbäraren är en vacker fisk som är väldigt populär i de klassiska sällskapsakvarierna.

Läs mer om levandefödare >

  • Ursprung: Centralamerika
  • Storlek: ca 14 cm
  • Minimum akvarium: 90 cm och 110 liter
  • pH värde: 7-8,5
  • Temperatur i akvariet: 16 – 28 °C
  • Kost: Allätare – Omnivore

Bra saker att ha:

Könsskillnad på Svärdbärare

Könsskillnaden på svärdbärare är lätt att se då hanarna har ett ’’svärd’’ som sticker ut på den nedre delen utav deras stjärtfena, därav namnet på denna läckra fisk. Hanen är också oftast något slankare och kortare i kroppen (utan svärdet medräknat) än vad honorna är som oftast är längre i kroppen och rundare i formen.

Hanen har även ett tydligt gonopodium likt de andra levandefödarna.

Gonopodiet ser ut som en analfena, men denna ’’fena’’ använder de för att befrukta honorna.

Normalt sätt är svärdbärarhonan dräktig i ungefär 24-30 dygn innan hon föder ynglen som är fullt utvecklade små svärdbärare. För att undvika att de vuxna fiskarna äter upp ynglen kan man ha de i ett separat akvarium i början eller i en yngelkar till dess att de blivit tillräckligt stora att inte riskera att bli mat till de vuxna fiskarna.

Tänk på att smula sönder maten som ges till ynglen i början eller ett specifikt yngelfoder som är anpassad för att hjälpa unga fiskar växa och må bra.

Den ursprungliga Svärdbäraren

Den ursprungliga svärdbäraren som hittas i naturen är grön-grå i färgen men i dagsläget finns det massor av olika färgvarianter att hitta i olika djurbutiker.

Ursprungsfärgen på svärdbärare kallas i dag i handelsnamn Grön Svärdbärare, däremot kan ofta den svärdbärare som säljs i djurbutikerna idag skilja sig en hel del mot den ursprungliga svärdbärarformen.

Kost för Svärdbärare

Svärdbäraren är en allätare som i akvariet behöver ha en varierad kost bestående utav bland annat växter, alger och animaliskt protein.

Enklast är att variera mellan ett granulerat torrfoder som har köttprotein i sig, vegetariska tabletter och ibland frysfoder av exempelvis Artemia och Tubifex.

Akvariet och inredning anpassat för Svärdbärare

Svärdbäraren vill även ha gott om levande växter i akvariet då de uppskattar att simma runt bland både höga och låga växter samt flytande. Ett bra sätt att fördela växterna är att variera med ett tätt område med växter men även ha en öppen simyta i akvariet för fiskarna.

Det är även att föredra att inreda med en del rötter och stenar.

Vattnet i akvariet ska även ha hyfsad cirkulation för att svärdbärarna ska trivas då de i naturen lever i vattendrag vilket gör att det är viktigt att ha en pump som klarar av storleken på akvariet så att vattnet inte blir stillastående.

Svärdbärare passar i de flesta sällskapsakvarium förutsatt att det inte är för litet, minst 100 liter och minst 90 cm på längsta sidan.

Generellt sätt så går svärdbärare bra att blanda med de flesta andra fiskar som matchar deras temperament och storlek. De kan i vissa fall vara lite bitska på fenor hos de fiskar som har stora fenor.

Hanarna kan även vara något aggressiva mot varandra då de håller revir, tänk även på att ha flera honor än hanar i akvariet så att inte hanarna jagar honorna för mycket under lek.

Vi rekommenderar minst 2 honor per hanne i akvariet.

När ni kommer hem med era nya fiskar:

Att introducera nya fiskar till akvariet vid hemkomst kan låta klurigt och alla har vi våra egna erfarenheter av vad som fungerar och inte, här kommer våra rekommendationer för hur man introducerar nya fiskar i sitt akvarium.

OBS! Tänk på att vi rekommenderar att man låter akvariet stå igång minst 1 veckas tid innan man introducerar fiskar i akvariet, gärna med några få åt gången för att låta akvariet bygga upp sin bakteriekultur och sitt egna ekosystem i lugn och ro.

För att boosta denna process och göra det ännu bättre rekommenderar vi att man tillsätter medel med goda bakterier för fiskar och växterna samt att man tillsätter ett medel som neutraliserar vårat kranvattenvärde i akvariet.

Vi rekommenderar att man gör följande steg vid processen att introducera nya fiskar i akvariet.

  • Sätt ner påsen oöppnad i akvariet i ca 30 – 45 minuter och låt fiskarna anpassa sig till akvariets temperatur och möjligen de andra fiskarna i akvariet ifall det finns invånare sedan tidigare.
  • Öppna sedan påsen och släpp in ca 1 dl akvarievatten i påsen, vänta sedan ca 2 minuter och upprepa processen några gånger.
  • Häll sedan försiktigt ut fiskarna i akvariet.