Platy är en utav de vanligaste akvariefiskarna att börja med i början av sin akvaristik resa. Tillsammans med guppy så utgör de sig vara väldigt vanliga och lätta fiskar att börja med i sitt akvarium.
Det är en otroligt vacker fisk som kommer i många olika färger, detta gör den till en färgglad klick i akvariet.
Om du går in i en djuraffär idag som säljer fisk så kommer du högst troligen att se någon eller flera varianter utav Platy. Det är en otroligt vanlig och förhållandevis lättskött fisk som passar bra i ett sällskapsakvarium med andra snälla fiskar.
Det är relativt lätt att se skillnaden mellan könen på platy. Precis som på andra levandefödare så kan man se det på undersidan utav fisken.
Hanen har ett gonopodium som är ett fortplantningsorgan som liknar en ’’ihopdragen fena’’ och ser mer ut som ett ’’streck’’ medans honan har en ’’utfälld’’ analfena.
OBS tänk på att en hona kan se ut som en hane ifall hon drar ihop fenan, därför är det noga att kolla ordentligt och observera fisken en liten stund innan man avgör att det klart är en hona.
Hanens analfena ser lika dan ut hela tiden.
Hanarna är oftast även något mindre i kroppsstorlek än vad honorna är.
OBS Bilden visar guppys, men analfenan och gonopodiumet ser lika ut på platy.
Platy är normalt sett en väldigt enkel och lättskött akvariefisk som är relativt tålig och passar därför bra i exempelvis ett vanligt sällskapsakvarium eller för nybörjaren som är sugen att börja med akvarium och fiskar.
Ett bra anpassat akvarium för platy behöver ha en hel del levande växter och även gärna några flytväxter då fiskarna gillar att simma bland deras rötter.
Håller man flera platys tillsammans är det viktigt att tänka på att ha flera honor än hanar då hanarna kan stressa honorna vid lek. Tänk därför alltid minst 2 honor på 1 hane. Detta gäller de flesta levandefödare.
När du ska ge din platy mat är det viktigt att tänka på hur stor fisken är, platy är nämligen en relativt liten fisk och behöver därför inte lika mycket mat. Se till så att fiskarna hinner äta upp maten och att den inte flyter ner till botten och blir liggandes och ruttnar. Gammal mat i akvariet gör att vattnet blir dåligt vart efter att maten ruttnar, märker du att fiskarna inte ätit upp maten så är det viktigt att ta bort den gamla maten.
OBS, detta gäller såklart inte foder som ska sjunka ner till botten ex tabletter avsett för malar.
Det är viktigt med en varierad kost som innehåller bland annat grönfoder som algtabletter eller ’’veggie pellets’’, grönfoder är även bra sysselsättning för att platy ska ha något att göra under dagen.
Man kan även ha ett standard granulat foder som man ger en gång om dagen. Frysfoder eller levande foder är också bra att variera lite med emellanåt.
Tänk på att precis som med alla fiskar är det viktigt att maten äts upp och inte blir liggande i akvariet och ruttnar.
Desto högre temperatur det är i akvariet desto högre ämnesomsättning har fisken, det vill säga att den äter mer när det är varmare men bajsar då också ut mer. Detta kan göra att det fortare blir smutsigt i akvariet när det är varmare i akvariet.
Anpassa mängden foder efter dina fiskar, de ska vara runda och glada men det ska inte finnas mat över.
Det är viktigt att du ger dina platy bra foder så att dem håller sig pigga och lever länge.
Vill du veta mer om foder? Tveka inte att komma in till oss på XL-Zoo och rådfråga oss om just dina fiskar.
Platy brukar generellt sett gå bra att blanda tillsammans med de flesta fiskar som har lugnt eller liknande temperament. Exempel på fiskar som brukar gå bra ihop med platy är bland annat:
Men självklart finns det även fler fiskar som funkar ihop med platy!
Välkommen in till oss på XL-Zoo så hjälper vi dig mer än gärna att kombinera olika fiskar som passar i just ditt akvarium.
Att introducera nya fiskar till akvariet vid hemkomst kan låta klurigt och alla har vi våra egna erfarenheter av vad som fungerar och inte, här kommer våra rekommendationer för hur man introducerar nya fiskar i sitt akvarium.
OBS! Tänk på att vi rekommenderar att man låter akvariet stå igång minst 1 veckas tid innan man introducerar fiskar i akvariet, gärna med några få åt gången för att låta akvariet bygga upp sin bakteriekultur och sitt egna ekosystem i lugn och ro.
För att boosta denna process och göra det ännu bättre rekommenderar vi att man tillsätter medel med goda bakterier för fiskar och växterna samt att man tillsätter ett medel som neutraliserar vårat kranvattenvärde i akvariet.
Vi rekommenderar att man gör följande steg vid processen att introducera nya fiskar i akvariet.
Västerås
Tel: 08-80 80 80
E-post: [email protected]
Öppettider:
Mån-fre: 10-19
Lör: 10-17
Sön: 11-17
Nordby
Tel: 08-80 80 80
E-post: [email protected]
Öppettider:
Mån-fre: 10-20
Lör: 10-19
Sön: 10-19
XL Zoo Västerås AB
Löpkranegatan 3
721 38 Västerås
© Copyright 2023, XL-ZOO.