fbpx
Search
Produkten Tillagd!

Svenska

Pälsvård för din hund i Västerås

Det är viktigt att vårda din hunds päls av flera anledningar

Pälsvård hund

Det är viktigt att vårda din hunds päls av flera anledningar då en välskött päls leder till att din hund känner sig mer bekväm och slipper lida av klåda eller annat obehag.

Hos oss på XL-ZOO i Västerås kan du boka in pälsvård för din hund. 

Pälsvård – 200 kronor per påbörjad kvart.

Boka pälsvård

Välj datum & tid*

Det är viktigt att vårda din hunds päls av flera anledningar då en välskött päls leder till att din hund känner sig mer bekväm och slipper lida av klåda eller annat obehag.

Hos oss på XL-ZOO i Västerås kan du boka in pälsvård för din hund. 

Pälsvård – 200 kronor per påbörjad kvart.

Andra behandlingar

Håll din hunds päls i toppskick: Pälsvård för olika hundraser

Det är viktigt att vårda din hunds päls av flera anledningar då en välskött päls leder till att din hund känner sig mer bekväm och slipper lida av klåda eller annat obehag. Borstning av pälsen ökar blodcirkulationen i huden vilket stimulerar tillväxten av nytt hår. Att borsta hunden regelbundet kan också ta bort dött hår och förhindra pälsen från att bli tovig.

En tovig päls skapar en perfekt miljö för fästingar, kvalster och loppor som i sin tur kan orsaka allvarliga eksem. Hundar av olika raser kräver olika typer av pälsvård beroende på pälsens längd och textur.

Korthåriga hundar

En korthårig hund kväver regelbunden pälsvård för att hålla pälsen i toppskick. Trotts att korthåriga raser som dobermann, boxer och dalmatiner har korta pälsar behöver de fortfarande lite extra omsorg.

En korthårig hunds päls är vanligtvis tät och glansig, vilket gör dem relativt enkla att vårda. Men precis som med andra hundraser så behöver dem borstas. Regelbunden borstning av pälsen är viktigt för att ta bort dött hår. Detta kan också hjälpa till att förebygga hudirritationer och kliande. Använd en borste eller kam som är speciellt utformad för korta hår och borta försiktigt i riktning med hårväxten.

En korthårig hund behöver inte badas ofta, men om de blir smutsiga eller börjar lukta illa kan ett bad behövas. Använd ett milt hundschampo för hundar, undvik att använda människoschampo eller rengöringsmedel då dessa kan irritera hundens hud.

Långhåriga hundar

Att ta hand om pälsen hos långhåriga hundar kan kräva en hel del tid och ansträngning men det är nödvändigt för att din hund ska hålla sig frisk och bekväm. Exempel på långhåriga hundraser är Bichon Havanais, Shetland Sheepdog, Engelsk Setter med fler.

Långhåriga hundar kräver daglig pälsvård för att undvika tovor och trassel i pälsen. Det är viktigt att borsta hunden regelbundet med en borste som är lämplig för hundens pälstyp. Du kan också använda en kam med långa tänder för att ta bort eventuella knutar och tovor.

För de hundar med underull är det extra viktigt att verkligen komma ner i pälsen, använd med fördel en kam för att kunna borsta igenom den täta underullen och förhindra bildandet utav tovor.

För långhåriga hundar rekommenderas det att bada dem minst en gång i månaden för att hålla pälsen ren och fräsch. Använd ett schampo som är speciellt utformat för hundar och undvik att få schampo i hundens ögon och öron. Efter badet, torka försiktigt av hunden med en handduk. Vissa långhåriga hundraser behöver trimmas regelbundet för att undvika att pälsen blir för lång och tovig. Trimning kan också hjälpa till att forma pälsen och ge hunden en snygg och välklippt look.

Långhåriga hundar kan ha päls som växer runt ögonen och kan irritera hundens ögon och orsaka infektioner. Det är viktigt att regelbundet trimma och rengöra pälsen runt ögonen för att undvika problem. Använd en liten sax eller en trimmer för att trimma försiktigt runt ögonen och torka sedan av med en fuktig trasa för att rengöra området.

Dubbelpälsade hundar

Ifall hunden har underull eller inte är även en viktig faktor som påverkar hundens pälsvård. Underulllen hos en hund skyddar inte enbart mot kyla utan även mot värme. Detta bör tänkas på i de fall som man funderar på att raka ner pälsen på en hund med underull. Då man även tar bort skyddet mot värmen eller kylan.

Det bör undvikas att raka ner en hund med dubbelpäls då det kan resultera i att pälsen växer mer fläckvis och kvalitén på pälsen blir sämre. Däremot är det viktigt att regelbundet borsta ur underullen hos dubbelpälsade hundar så att den hålls fräsch, luftig och tovfri. Under fällningsperioderna kommer det vara underullen som släpper mest hos dubbelpälsade hundar, borsta med fördel igenom pälsen med en kam noggrant för att få bort så mycket döda hårstrån och smuts som möjligt.

Hundar med sammetslen päls

Hundar med sammetslen päls behöver den mest intensiva pälsvården. Detta inkluderar regelbundna bad och trimning. För att undvika tovor, borsta pälsen med en smal borste och använd en svinhårsborste för att få den att glänsa.

    Några tips för hundar med sammetslen päls:
  1. Borsta pälsen regelbundet: Använd en mjuk och smal borste för att borsta bort lösa hårstrån och ta bort smuts och damm från pälsen. Detta hjälper också till att undvika tovor och trassel i pälsen.
  2. Tvätta hunden regelbundet. Tvätta hunden var tredje månad med ett milt hundschampo. Undvik att tvätta hunden för ofta då det kan torka ut huden och pälsen.
  3. Klipp eller trimma pälsen regelbundet. Om din hundras behöver klippning eller trimning, se till att göra det regelbundet för att hålla pälsen frisk och i god kondition.
  4. Se till att hunden får rätt näring: En hälsosam kost med tillräckligt med proteiner, fetter och vitaminer är viktigt för att hålla pälsen frisk och glänsande.
  5. Ge hunden tillräckligt med motion: Motion hjälper till att främja en hälsosam hud och päls. Se till att din hund får fysisk aktivitet varje dag.

Strävhåriga hundar

Strävhåriga hundar är hundraser som har en grov och sträv päls, ofta med ett underullslager som ger extra isolering. Dessa hundraser är ofta väl anpassade för att arbeta i tuffa väderförhållanden och är ofta kända för sin tuffhet och uthållighet. Några exempel på strävhåriga hundraser är Schnauzer, Jack Russel och Borderterrier.

Strävhåriga hundar kräver intensiv pälsvård med regelbunden borstning och kamning. För att undvika trubbig päls, borsta först pälsen mothårs och sedan medhårs. Dessa hundraser bör trimmas och badas minst en gång i halvåret. Bada inte hunden för ofta då det kan torka ut både päls och hud.

Speciella pälspartier

Hundars päls varierar i tjocklek, längd och täthet beroende på ras och individuell genetik. Det finns dock vissa områden på hunden där pälsen är mer känslig och kräver extra uppmärksamhet när det gäller pälsvård.

  1. Hundens öron: Många hundar har hår som växer inuti öronen. Håret i hundens öron kan orsaka irritation hos hunden ifall håret blir för långt. Ifall håret i öronen på hunden blir för långt kan det skapa tovor, det irriterar huden i hunden öron samt skapar perfekt plats för smuts och bakterier att samlas. Ifall din hund har långt hår i öronen som ofta skapar tovor kan det vara bra att klippa bort detta. Rengör också öronen regelbundet med en mild öron rengöring för hundar.
  2. Mellan tårna och trampdynorna: Pälsen mellan tårna och trampdynorna kan lätt bli tovig och samla på sig smuts och grus. Vid fuktigt väder så som regn eller snö kan det även skapa is- och snöklumpar vilket ofta orsakar hunden obehag. Fuktig päls mellan trampdynorna som inte hinner torka ordentligt skapar även ofta svampinfektioner hos våra hundars tassar. Trimma och borsta pälsen mellan tårna regelbundet för att förhindra tovor, när det är lerigt eller smutsigt ute så försök gärna att skölja av hundens tassar med ljummet vatten. Annars torka hundens tassar efter varje promenad för att förebygga torra och spruckna trampdynor, irriterad och tovig päls samt svampinfektioner.
  3. Runt ögonen: Vissa hundar har en tendens att få rinniga ögon som kan orsaka missfärgning av pälsen runt ögonen. Detta område behöver rengöras regelbundet med en mild lösning av vatten och hundschampo för att ta bort missfärgningen och undvika irritation. Se även till att hålla ögonen fria från hår för att undvika att pälsen irriterar i ögonen för hunden. Detta kan enkelt göras genom att försiktigt klippa med en rundad sax runt ögonen och övre nospartiet på hunden. Många långhåriga hundar kan även med fördel ha en tofs i luggen för att undvika att pälsen hamnar i ögonen. Har din hund stora problem med rinniga ögon kan det vara värt att uppsöka en veterinär eller fundera på ett foderbyte.
  4. Under magen: Pälsen under magen kan bli tovig och fuktig om den inte torkas ordentligt efter bad och regn. Använd en handduk för att torka hunden noga efter bad eller regn och trimma pälsen under magen regelbundet för att förhindra tovor. Se även till att regelbundet borsta pälsen under magen för att förhindra bildandet av tovor, speciellt utsatta områden brukar vara armhålorna och ljumskarna på hunden.
  5. Runt anus och könsorgan: Pälsen runt anus kan samla på sig avföring eller urin vilket kan leda till irritation och infektioner. Se till att området är rent efter varje toalettbesök och trimma, bada och borsta pälsen runt dessa partier regelbundet för att undvika hunden obehag.


Genom att ta hand om dessa speciella pälspartier på din hund regelbundet kan du undvika tovor, irritation och infektioner och se till att din hunds päls förblir frisk och snygg. Samt att du får en piggare och gladare hund som inte behöver besväras utav obehag ifrån tovor eller infektioner.

Om du vill ha hjälp med pälsvården så som borstning, rakning eller tovutredning av din hund så kan du alltid boka en tid hos oss på XL-ZOO i Västerås för att få hjälp med din hunds päls!

OBS Vi är inte utbildade frisörer utan djurvårdare som utför pälsvård för praktisk sak, förebyggande och minskande utav obehag hos din hund och inte för utseende.