Search
Produkten Tillagd!

Svenska

Skötselråd för Kongotetra

Phenacogrammus Interruptus

En härlig tetra som livar upp akvariet med deras vackra färg och livliga temperament.

Kongotetra är en lite större tetra som verkligen tar plats i akvariet, denna härliga stimfisk livar upp akvariet ordentligt. Dess blanka och skiftande färg tillsammans med deras härliga och spralliga temperament ser till att akvariet håller sig i liv och rörelse.

  • Ursprung: Afrika – Kongofloden
  • Storlek: ca 8 cm
  • Minimum akvarium: 100 cm & 160 liter
  • pH värde: 6-7,5
  • Temperatur i akvariet: 23-27 °C
  • Kost: Kött & Allätare – Carnivore & Omnivore

Bra saker att ha:

Kongotetran är slags tetra och därav stimfisk som gärna vill vara minst 6-7 stycken, men helst ännu fler. Tänk på att det är en tetra som är både livlig och relativt stort och därför vill den ha gott om plats att simma runt på.

Kongotetran är en härlig fisk att ha i akvariet men tänk på att ifall du har flera sorters fiskar i akvariet så kan kongotetran ta ganska mycket plats. Se därför till att akvariet är tillräckligt stort åt alla fiskar du har.

I små grupper kan dock kongotetran vara lite blyg utav sig, tänk på detta när du väljer antalet fiskar. En stimfisk trivs bäst i stora grupper och visar också sin bästa sida när de får vara i ett stim.

Könsskillnad på Kongotetra

Könsskillnaden mellan honor och hanar på kongotetror kan ibland vara svår att urskilja. Dock så är generellt sett hanarna något större och har även längre fenor. Det går att exempelvis se på hanarnas stjärtfenor att de har som en delad fena som ’’sticker ut’’ tillskillnad från honornas fena som inte gör det.

Hanarna har även oftast starkare färger än vad honorna har.

OBS, huvudbilden visar 2 hanar.

Akvariet och inredning anpassat för Kongotetror

Ett akvarium som är anpassat för kongotetror har stora sim ytor där fiskarna kan simma runt i sitt stim. Akvariet har även gärna en hel del höga levande växter som fiskarna kan simma in bland. Kongotetran föredrar även ett visst dämpat ljus, detta kan anpassas med belysning som har inställningar som kan lika väder fenomen (moln exempelvis) eller en del flytväxter i akvariet som fiskarna kan ställa sig under.

Kongotetran är något känslig för vattenkvalité och förändringar i vattnet, tänk därför på att regelbundet kolla dina vattenvärden för att vara ute i god tid om du ser att någonting ändrar sig.

Gör heller helst inte allt för stora vattenbyten på en gång då detta kan chockera fiskarna, (även andra fiskar än kongotetran).

Kost och mat till Kongotetra

Kongotetran är främst en köttätare men även en allätare, detta betyder att de i första hand vill ha ett foder baserat på kött och i andra hand ett foder som är växtbaserat. Den bästa kombinationen är att variera sig och se till att fiskarna får ett brett utbud utav foder.

Tänk dock på att grundfodret ska vara köttbaserat, detta kan exempelvis vara ett granulerat torrfoder eller crumbles. Som tillägg kan man ge ett algbaserat foder som exempelvis ett vegetariskt pellets foder för ciklider.

Det är även bra att ge lite levandefoder så som artemia eller röda mygglarver emellanåt, även fryst är en bra variation.

Anpassa mängden foder efter dina fiskar, de ska vara runda och glada men det ska inte finnas mat över.

Vill du veta mer om foder? Kom in till oss så hjälper vi dig!

Kongotetror och andra fiskar

 

Kongotetran är en generellt sett fredlig och lugn fisk som passar bra med de flesta fredliga andra fiskar. Däremot så är kongotetran med sitt livliga temperament en fisk som gärna tar plats i akvariet och är snabb vid exempelvis matning, därför är det viktigt att se till så att de andra fiskarna också får en chans att äta.

Några arter som oftast passar bra tillsammans med kongotetror är scalare, pansarmalar, större fredliga tetror, svärdbärare, molly, regnbågsfiskar eller synodontis. Även andra fredliga eller snällare ciklider kan fungera.

Ha inte kongotetran tillsammans med fiskar som tenderar att bita på dennes fenor.

Tänk på att väldigt mycket om hurvida fiskar fungerar eller inte beror på matning, utrymme och inredning. En hungrig fisk ger sig lätt på andra fiskar, likaså en trängd fisk som inte får tillräckligt med utrymme eller möjlighet att komma undan och gömma sig.

Välkommen in till oss på XL-Zoo så hjälper vi dig mer än gärna att kombinera olika fiskar som passar i just ditt akvarium.

När ni kommer hem med era nya fiskar

Att introducera nya fiskar till akvariet vid hemkomst kan låta klurigt och alla har vi våra egna erfarenheter av vad som fungerar och inte, här kommer våra rekommendationer för hur man introducerar nya fiskar i sitt akvarium.

OBS! Tänk på att vi rekommenderar att man låter akvariet stå igång minst 1 veckas tid innan man introducerar fiskar i akvariet, gärna med några få åt gången för att låta akvariet bygga upp sin bakteriekultur och sitt egna ekosystem i lugn och ro.

För att boosta denna process och göra det ännu bättre rekommenderar vi att man tillsätter medel med goda bakterier för fiskar och växterna samt att man tillsätter ett medel som neutraliserar vårat kranvattenvärde i akvariet.

Vi rekommenderar att man gör följande steg vid processen att introducera nya fiskar i akvariet.

  • Sätt ner påsen oöppnad i akvariet i ca 30 – 45 minuter och låt fiskarna anpassa sig till akvariets temperatur och möjligen de andra fiskarna i akvariet ifall det finns invånare sedan tidigare.
  • Öppna sedan påsen och släpp in ca 1 dl akvarievatten i påsen, vänta sedan ca 2 minuter och upprepa processen några gånger.
  • Häll sedan försiktigt ut fiskarna i akvariet.